GOLFMK7
GOLFMK6
GOLFMKV
VW GTI MKVI Forum / VW Golf R Forum / VW Golf MKVI Forum / VW GTI Forum - Golfmk6.com



Go Back   VW GTI MKVI Forum / VW Golf R Forum / VW Golf MKVI Forum / VW GTI Forum - Golfmk6.com > Technical Topics > Golf R 2.0T Engine / Drivetrain / Exhaust / Tunes


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 10-26-2017, 06:52 PM   #1
jikhead
Oval Newbie
 
Drives: 2013 R 4D N&S, APR Stage 1
Join Date: Dec 2012
Location: Little Rock, Arkansas
Posts: 138
AC Fan Is Really Screaming

I have recently noticed that it seems the fan on my radiator for the AC is running a lot faster than normal; or that I'm just noticing a much louder noise from the spinning fan.

What do you think is primary cause? Is my fan wearing down (like bearing) and is much louder? Or is it a compressor issue with the AC and the fan is having to work harder?

I'm not getting any CEL's and the engine temp is running at the normal temp.
jikhead is offline   Reply With Quote
Old 10-27-2017, 12:12 AM   #2
sholksmagen
Go Kart Champion
 
Drives: Graphite Blue Golf 2.5L
Join Date: Sep 2014
Location: Central NY
Posts: 39
I had a similar issue with my GTI. Check both radiator fans with the A/C on. Chances are you'll find that the smaller one isn't spinning. The larger fan spins faster to compensate for this, and that's (probably) the noise you're hearing. Check for debris and the fuse for the radiator fans. If there's no debris and the fuse is fine you'll need to replace the fan. I had the same issue, ended up replacing the fan with an OEM one and the noise disappeared right away.

Sent from my 2PS64 using Tapatalk
__________________
Graphite Blue 2.5L | Carbonio Intake | GTI steering wheel | 18" Audi USP Wheels | VWR Springs
sholksmagen is offline   Reply With Quote
Old 10-27-2017, 04:34 AM   #3
realcyberbob
Formula 5000 Driver
 
realcyberbob's Avatar
 
Drives: 2011 GTI
Join Date: Jun 2011
Location: Osaka / Houston
Posts: 1,587
Send a message via AIM to realcyberbob
When they tuned your car, did they have to open the ECU case? If so, it can be a symptom of water/moisture entering the case after they resealed it.
__________________
2011 CW GTI 6-Speed: APR Stage II, APR Carbonio Intake, Clutch Masters FX350 Clutch Kit, 42nd Draft Designs Downpipe, Magnaflow Catback Exhaust, Forge Twintercooler, BFG DV+, Dieselgeek Short Shifter, ECS Dogbone Mount Insert, StopTech Pads & Slotted Rotors, Tyrolsport Brake Stiffening Kit, Golf R LED Tail Lights, CiM Vent Boost Gauge, RNS-510 Navigation, Uber-Stealth Box & 10" Pioneer Sub, Alpine MRP-M500 Amp, 25th Ann. GTI Golfball Shift Knob, Modshack Low Profile Engine Bay Trim, Hankook V12
realcyberbob is offline   Reply With Quote
Old 10-27-2017, 11:05 PM   #4
jikhead
Oval Newbie
 
Drives: 2013 R 4D N&S, APR Stage 1
Join Date: Dec 2012
Location: Little Rock, Arkansas
Posts: 138
Quote:
Originally Posted by sholksmagen View Post
I had a similar issue with my GTI. Check both radiator fans with the A/C on. Chances are you'll find that the smaller one isn't spinning. The larger fan spins faster to compensate for this, and that's (probably) the noise you're hearing. Check for debris and the fuse for the radiator fans. If there's no debris and the fuse is fine you'll need to replace the fan. I had the same issue, ended up replacing the fan with an OEM one and the noise disappeared right away.

Sent from my 2PS64 using Tapatalk
Would you happen to know which/where the fuse is for the radiator fan? I didn't find any blown fuses inside or under the hood, but I noticed a statement in the manual that says there are fuses in other locations and to have dealership check those.

Did you just replace the single smaller fan, or do you replace the whole kit (both fans & surrounding bracket)?

Last edited by jikhead; 10-27-2017 at 11:17 PM.
jikhead is offline   Reply With Quote
Old 10-28-2017, 12:53 AM   #5
sholksmagen
Go Kart Champion
 
Drives: Graphite Blue Golf 2.5L
Join Date: Sep 2014
Location: Central NY
Posts: 39
It's in fuse box in the engine bay. You'd have to take the cover off and check F24 (radiator fans). Should be a 10 amp fuse. Pull it out and check that the little metal 'u' is intact. You could also try replacing it with a new one or one of the other fuses to rule out the fuse being an issue. Start your car and turn on the A/C to check if the smaller fan is kicking in.

Did you check to see if both of your fans are operational with the A/C on?
__________________
Graphite Blue 2.5L | Carbonio Intake | GTI steering wheel | 18" Audi USP Wheels | VWR Springs
sholksmagen is offline   Reply With Quote
Old 10-28-2017, 03:07 PM   #6
jikhead
Oval Newbie
 
Drives: 2013 R 4D N&S, APR Stage 1
Join Date: Dec 2012
Location: Little Rock, Arkansas
Posts: 138
Fuses are fine. I had conducted some tested couple of days ago with the AC & heater, but the smaller fan won't turn on/spin for anything. There's no debris or blockage, and the small fan turns fine by hand. So did you replace the whole kit or just the small fan unit only?
jikhead is offline   Reply With Quote
Old 10-28-2017, 05:52 PM   #7
sholksmagen
Go Kart Champion
 
Drives: Graphite Blue Golf 2.5L
Join Date: Sep 2014
Location: Central NY
Posts: 39
Quote:
Originally Posted by jikhead View Post
Fuses are fine. I had conducted some tested couple of days ago with the AC & heater, but the smaller fan won't turn on/spin for anything. There's no debris or blockage, and the small fan turns fine by hand. So did you replace the whole kit or just the small fan unit only?
I replaced just the smaller fan unit. Mine was the same way. No debris/blockage and it turned freely by hand. Probably some internal issue. It's pretty easy to swap out, you have to get the car on stands (front only) remove the four torx bits holding the assembly and pull the two fan assembly out from the bottom. Be sure to disconnect the electrical connector before trying to pull it out.

Sent from my 2PS64 using Tapatalk
__________________
Graphite Blue 2.5L | Carbonio Intake | GTI steering wheel | 18" Audi USP Wheels | VWR Springs
sholksmagen is offline   Reply With Quote
Old 10-30-2017, 07:14 AM   #8
TimS
Rally Car Newbie
 
Drives: '12 Golf R
Join Date: Oct 2012
Location: Alexandria, VA
Posts: 316
I'm having the same issue with the small fan. Does anyone know if there's a switch somewhere for it, or is that handled by the ECU?
TimS is offline   Reply With Quote
Old 11-03-2017, 12:41 PM   #9
TimS
Rally Car Newbie
 
Drives: '12 Golf R
Join Date: Oct 2012
Location: Alexandria, VA
Posts: 316
Alright, so I replaced mine on Wednesday. When I spun it by hand it made a weird clicking sound; looking through the vent holes, there's a spring unwound in there that's rubbing on the commutator and making the noise. I guess one of the brushes got knocked out of sorts somehow.

Maybe I'll take it apart for a full failure analysis this weekend.
TimS is offline   Reply With Quote
Old 11-10-2017, 11:09 PM   #10
jikhead
Oval Newbie
 
Drives: 2013 R 4D N&S, APR Stage 1
Join Date: Dec 2012
Location: Little Rock, Arkansas
Posts: 138
Do you guys have any handy links to share with me to aid in getting mine swapped out?
jikhead is offline   Reply With Quote
Old 11-10-2017, 11:18 PM   #11
jikhead
Oval Newbie
 
Drives: 2013 R 4D N&S, APR Stage 1
Join Date: Dec 2012
Location: Little Rock, Arkansas
Posts: 138
I found this video, it should work for me.
https://www.youtube.com/watch?v=tmHyHMORoMM

This video was very helpful. With my two issues below, it took me 2 hours to complete.

I had difficulty getting the top passenger-side screw off due to that hardline hose that sits right in front it. I ended up taking the flexible bracket off on this hose, and then the other bracket further down the hose. From there, I was able to push the hose out of the way to get to it...and then stitch together several extension long enough for me to use the hand-socket on it. I also had trouble getting that bottom radiator connector off. After pushing that pink clip up, I still had trouble. I ended up using a flathead screwdriver to push it up a bit.

Last edited by jikhead; 11-11-2017 at 01:48 PM.
jikhead is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2017, 04:02 PM   #12
jikhead
Oval Newbie
 
Drives: 2013 R 4D N&S, APR Stage 1
Join Date: Dec 2012
Location: Little Rock, Arkansas
Posts: 138
Issue is resolved after replacing the smaller fan. Thanks for the help sholksmagen.
If I crank the AC, now both fans are spinning/working at a nominal speed and you can't hear anything since the larger fan is no longer struggling at full blast.
jikhead is offline   Reply With Quote
Old 11-13-2017, 01:12 AM   #13
sholksmagen
Go Kart Champion
 
Drives: Graphite Blue Golf 2.5L
Join Date: Sep 2014
Location: Central NY
Posts: 39
Quote:
Originally Posted by jikhead View Post
Issue is resolved after replacing the smaller fan. Thanks for the help sholksmagen.
If I crank the AC, now both fans are spinning/working at a nominal speed and you can't hear anything since the larger fan is no longer struggling at full blast.
Happy to be of service. Glad everything worked out.

Sent from my 2PS64 using Tapatalk
__________________
Graphite Blue 2.5L | Carbonio Intake | GTI steering wheel | 18" Audi USP Wheels | VWR Springs
sholksmagen is offline   Reply With Quote
 
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 09:21 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.2
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.