GOLFMK7
GOLFMK6
GOLFMKV
VW GTI MKVI Forum / VW Golf R Forum / VW Golf MKVI Forum / VW GTI Forum - Golfmk6.com



Go Back   VW GTI MKVI Forum / VW Golf R Forum / VW Golf MKVI Forum / VW GTI Forum - Golfmk6.com > Technical Topics > GTI 2.0T Engine / Drivetrain / Exhaust / Tunes


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 09-09-2013, 01:39 PM   #1
.phase
Autocross Champion
 
Drives: '12 4dr United Grey
Join Date: Sep 2012
Location: Orange County
Posts: 111
Help: Engine shut off while driving

Need some help from the motor heads. I was cruising back from a trip up in norcal. Was cruising down the I-5 at about 80mph, and suddenly felt the car slow. no throttle response, car slows to about 60mph and the battery light comes on, like it stalled, but I was just cruising in 6th.

pull over, check battery terminals, fluids, nothing seemed suspicious. start it back up again and everything looks ok. no check engine, nothing.

i was about 260 miles into the trip, temp read at 98 degrees outside. nothing out of the ordinary. car just passed 28k. have been ok up to 400 miles on the trip odo now.

obviously, i'll be giving the dealer a call, but wanted to get a better idea of what went on first in case they try to bs me.

thanks.
.phase is offline   Reply With Quote
Old 09-09-2013, 01:51 PM   #2
Austin_W
Formula 2 Driver
 
Austin_W's Avatar
 
Drives: 2013 MKVI CSG GTi--6MT
Join Date: Sep 2012
Location: Denver
Posts: 5,894
Did you get the EPC light?
__________________
Quote:
Originally Posted by samwapp View Post
If she has sex with a bunch of guys she's a slut but if I do I'm gay?
Austin_W is offline   Reply With Quote
Old 09-09-2013, 03:05 PM   #3
.phase
Autocross Champion
 
Drives: '12 4dr United Grey
Join Date: Sep 2012
Location: Orange County
Posts: 111
Quote:
Originally Posted by Austin_W View Post
Did you get the EPC light?
Nope. Nothing. Just battery after a few seconds.
.phase is offline   Reply With Quote
Old 09-09-2013, 03:24 PM   #4
maxtdi
GolfMK6 Elite
 
maxtdi's Avatar
 
Drives: 370z,Golf TDI, Crown Vic
Join Date: Sep 2011
Location: Nor-Cal
Posts: 18,567
Fuel pump died. Is my best guess
__________________
2011 TDI - DSG/// Only Option- Mudguards.
Mods:Blk HIDs, LED Tails, 17" Sparcos, RNS510, JL Stealthbox.
maxtdi is offline   Reply With Quote
Old 09-09-2013, 06:52 PM   #5
.phase
Autocross Champion
 
Drives: '12 4dr United Grey
Join Date: Sep 2012
Location: Orange County
Posts: 111
Quote:
Originally Posted by maxtdi View Post
Fuel pump died. Is my best guess
From what I've read, doesn't seem to be. No engine sputter, no oddness at all from the engine.

I was just cruising and then throttle just died, and engine turned off.

Anyone else got any ideas? Or care to correct and educate my above assumptions?

Thanks.
.phase is offline   Reply With Quote
Old 09-09-2013, 06:56 PM   #6
Elchinophil
Rally Car Champion
 
Elchinophil's Avatar
 
Drives: 12 CW 2RD R , 15 CG 4DR GTI
Join Date: Nov 2012
Location: Gilbert AZ
Posts: 396
this happen to my wife's car actually recently. Turns out it was the injectors. Audi had a extended warranty issued out for it. This is was on her audi A4 09

A few weeks later her car started to misfire ( when you hit the gas and the car feels sluggish and doesn't have throttle feel anymore and she needed new coils) Car was 65k miles.
__________________
APR Stage 1 APR Intake
Elchinophil is offline   Reply With Quote
Old 09-09-2013, 06:58 PM   #7
shawn o
Passed Driver's Ed
 
Drives: 2011 JSW, 2011 Tiguan
Join Date: Oct 2012
Location: Maple Grove, MN
Posts: 13
Just happened to our car Friday. HPFP failure. File a safety report with the NTSB.
shawn o is offline   Reply With Quote
Old 09-09-2013, 07:06 PM   #8
PRND[S]
Formula 5000 Champion
 
PRND[S]'s Avatar
 
Drives: LSG 2015 Golf R / APR Stage 1
Join Date: Feb 2012
Location: SoCal
Posts: 2,180
Yeah, let's just file a safety report with a government agency without having any idea what's actually causing the problem...
PRND[S] is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2013, 01:01 PM   #9
.phase
Autocross Champion
 
Drives: '12 4dr United Grey
Join Date: Sep 2012
Location: Orange County
Posts: 111
Quote:
Originally Posted by PRND[S] View Post
Yeah, let's just file a safety report with a government agency without having any idea what's actually causing the problem...
sounds like fun!
.phase is offline   Reply With Quote
Old 09-11-2013, 08:58 AM   #10
TXBDan
FIA GT Newbie
 
Drives: .
Join Date: Apr 2010
Location: Boston, MA
Posts: 813
Quote:
Originally Posted by PRND[S] View Post
Yeah, let's just file a safety report with a government agency without having any idea what's actually causing the problem...
hahah
TXBDan is offline   Reply With Quote
Old 09-11-2013, 12:09 PM   #11
Killswitch24
FIA World Rally Car Champion
 
Drives: 2015 Golf R
Join Date: Jun 2010
Location: Graham, NC
Posts: 511
I would hope to find some soft codes in the ECM. Let us know what the dealer says. Don't let them tell you "ooooh, call us back if it happens again..." It is premature to file any safety reports, but this is not an issue to just blow off. Make an appointment.
__________________
2010 United Gray GTI 2dr | APR K04 SOLD
2015 Limestone Gray Golf R | No mods necessary...
Killswitch24 is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2013, 09:54 PM   #12
Carbon Steel
Formula 5000 Champion
 
Carbon Steel's Avatar
 
Drives: Carbon Steel Gray 2010 GTI (6/1/10)
Join Date: May 2010
Location: East Coast
Posts: 2,687
I guess you had plenty of gas, right? Fuel starvation.

Sounds like a fuel pump, clogged filter



I guess it is at the dealer's, any feedback?
__________________
peace

2010 CSG GTI, 18" Detroits W/Summer Tires, Autobahn Package, DSG,RNS510 Touch Screen Nav, GTI Mat Kit,
2013 Red Turbo Beetle, Sun, Sound and Navigation, Red and Black Leather interior
Carbon Steel is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2013, 11:28 PM   #13
Coolicarboy
Touring Car Newbie
 
Drives: 2013 MK6 GLI DSG
Join Date: Apr 2013
Location: Miami, fl
Posts: 203
Make sure the battery terminals are tight. If they are, i'm going to assume its something in the fuel system. (hpfp, injectors, etc...)
__________________
MK6 GLI DSG
AWE K04/ Unitronic Stage 2+/ ATP Downpipe/ Boostmaster intercooler/ Carbonio Stage 1 Intake/ DG Lowering Springs/ APR rear sway bar/ Hankook Ventus V12 Evos k110/ GP Thunder 7500k Fog Lights
Coolicarboy is offline   Reply With Quote
Old 09-11-2013, 07:55 AM   #14
prospal
Rally Car Champion
 
Drives: '11 GTI Sun/Navi
Join Date: Mar 2011
Location: Morris County, NJ
Posts: 390
I wouldn't be so quick to say it's the HPFP. When mine went, the car was completely driveable, but was in limp mode (no boost).

Can you put the car in accessory and get the engine scanned for codes?
prospal is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 05:37 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.2
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.