GOLFMK7
GOLFMK6
GOLFMKV
VW GTI MKVI Forum / VW Golf R Forum / VW Golf MKVI Forum / VW GTI Forum - Golfmk6.com



Go Back   VW GTI MKVI Forum / VW Golf R Forum / VW Golf MKVI Forum / VW GTI Forum - Golfmk6.com > Technical Topics > GTI 2.0T Engine / Drivetrain / Exhaust / Tunes


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 05-10-2016, 04:06 PM   #1
Jamester
Go Kart Newbie
 
Drives: 2011 vw gti mk6
Join Date: Feb 2016
Location: colorado springs
Posts: 25
Getting misfires and ruff idle... CEL & EPC lights on

Hoping to get suggestions on my problem. For the past month when I first start the car up in the morning it will be misfiring with the CEL blinking. I'll drive it like this for about 2 miles shut the car off for about 20 minutes. After I let it sit I restart the car and all seems normal (CEL still on) like there's nothing wrong. The CEL test reads Multiple misfires in a given period of time. I've checked the fuel, disconnected battary for 2 hours to reset computer, new plugs and coils with no discoloration or residue, unplugged maf no change and looks clean. Checked fuses all good. No idea what to do next I like to fix my own vehicles and trying to avoid paying a shop. Only thing I can think of is a bad tune (stage 2) but it's been fine for the 6 months I've had it. Any suggestions?
__________________
Unitronic stage 2 - Eurojet TBE - Neuspeed intake - Neuspeed FMIC - Neuspeed turbo pipe kit in/out - Forge DV spacer - New South boost gauge

Last edited by Jamester; 05-10-2016 at 04:18 PM.
Jamester is offline   Reply With Quote
Old 05-10-2016, 04:08 PM   #2
sterkrazzy
Formula 5000 Champion
 
sterkrazzy's Avatar
 
Drives: mk6 gti
Join Date: Nov 2014
Location: United States
Posts: 2,023
My guess is plugs or coils, and you should stop driving it with a blinking CEL.
__________________
Mk6 CSG GTI 6sp | Stratified Tuned | Sachs SRE Stage 2 Clutch | DG SS | Raceseng Ashiko Heavy Shift Knob | Integrated Engineering CAI | CTS Turboback | GFB DV+ | Neuspeed RSe52's + Intercooler | Michelin PSS | 034 RSB + Upper Strut Mounts + Street Density Motor Mounts + Locking Collars | Eibach Pro-Street-S Coils | Energy Suspension Dogbone Insert | Fluidampr Pulley | Tyrolsport Stage 2 Hatch Brace | Stoptech Slotted Rotors
sterkrazzy is offline   Reply With Quote
Old 05-10-2016, 04:10 PM   #3
luvdagators
FIA GT Champion
 
luvdagators's Avatar
 
Drives: 13 CW Autobahn GTI (o\!/o)
Join Date: Jun 2013
Location: Corner of grey street and the end of the world NC
Posts: 1,199
Quote:
Originally Posted by sterkrazzy View Post
My guess is plugs or coils, and you should stop driving it with a blinking CEL.
x2
luvdagators is offline   Reply With Quote
Old 05-10-2016, 04:23 PM   #4
Jamester
Go Kart Newbie
 
Drives: 2011 vw gti mk6
Join Date: Feb 2016
Location: colorado springs
Posts: 25
Quote:
Originally Posted by sterkrazzy View Post
My guess is plugs or coils, and you should stop driving it with a blinking CEL.
Plugs and coils are brand new and still look new when I inspected them. And this only happends when I first start it up in the morning then it's fine the rest of the day.
__________________
Unitronic stage 2 - Eurojet TBE - Neuspeed intake - Neuspeed FMIC - Neuspeed turbo pipe kit in/out - Forge DV spacer - New South boost gauge

Last edited by Jamester; 05-10-2016 at 04:31 PM.
Jamester is offline   Reply With Quote
Old 05-10-2016, 04:35 PM   #5
sterkrazzy
Formula 5000 Champion
 
sterkrazzy's Avatar
 
Drives: mk6 gti
Join Date: Nov 2014
Location: United States
Posts: 2,023
Blinking CEL + EPC + misfires is almost always a coil or a spark plug. I can't think of what else it might be, but maybe someone more knowledgeable has a better idea. You might get some better answers if you get it scanned too.
__________________
Mk6 CSG GTI 6sp | Stratified Tuned | Sachs SRE Stage 2 Clutch | DG SS | Raceseng Ashiko Heavy Shift Knob | Integrated Engineering CAI | CTS Turboback | GFB DV+ | Neuspeed RSe52's + Intercooler | Michelin PSS | 034 RSB + Upper Strut Mounts + Street Density Motor Mounts + Locking Collars | Eibach Pro-Street-S Coils | Energy Suspension Dogbone Insert | Fluidampr Pulley | Tyrolsport Stage 2 Hatch Brace | Stoptech Slotted Rotors
sterkrazzy is offline   Reply With Quote
Old 05-10-2016, 05:16 PM   #6
corydd
Formula 5000 Driver
 
corydd's Avatar
 
Drives: '10 CW GTI DSG Autobahn
Join Date: Dec 2012
Location: San Francisco, CA
Posts: 1,816
Could be an injector... but most likely a spark plug or coil pack. Have you checked error codes to see which cylinders are misfiring? I would try getting some R8 coilpacks. They usually fix the problem.
__________________
'10 CW DSG GTI Build Thread & Flickr * APR Stg 1 * Depo Tails * Magnaflow CBE * OEM Lip * VW Motorsports Wheels * VWR Springs * Stoptech Pads * DeAutokey LED's * 24mm H&R RSB
corydd is offline   Reply With Quote
Old 05-10-2016, 05:17 PM   #7
Jamester
Go Kart Newbie
 
Drives: 2011 vw gti mk6
Join Date: Feb 2016
Location: colorado springs
Posts: 25
Quote:
Originally Posted by sterkrazzy View Post
Blinking CEL + EPC + misfires is almost always a coil or a spark plug. I can't think of what else it might be, but maybe someone more knowledgeable has a better idea. You might get some better answers if you get it scanned too.
Just got the CEL scan.
-P0100 mass or volume air flow A circuit
-P0304 Cylinder 4 misfire detected
__________________
Unitronic stage 2 - Eurojet TBE - Neuspeed intake - Neuspeed FMIC - Neuspeed turbo pipe kit in/out - Forge DV spacer - New South boost gauge
Jamester is offline   Reply With Quote
Old 05-10-2016, 05:19 PM   #8
Jamester
Go Kart Newbie
 
Drives: 2011 vw gti mk6
Join Date: Feb 2016
Location: colorado springs
Posts: 25
Quote:
Originally Posted by corydd View Post
Could be an injector... but most likely a spark plug or coil pack. Have you checked error codes to see which cylinders are misfiring? I would try getting some R8 coilpacks. They usually fix the problem.
I have the R8 coils packs on already and autolite platinum plugs about 3 months old.
__________________
Unitronic stage 2 - Eurojet TBE - Neuspeed intake - Neuspeed FMIC - Neuspeed turbo pipe kit in/out - Forge DV spacer - New South boost gauge
Jamester is offline   Reply With Quote
Old 05-10-2016, 05:47 PM   #9
sterkrazzy
Formula 5000 Champion
 
sterkrazzy's Avatar
 
Drives: mk6 gti
Join Date: Nov 2014
Location: United States
Posts: 2,023
It sounds like p0100 could be a faulty MAF? I tried finding some results on google, but didn't really come up with anything other than the MAF. You could try a MAF cleaner. I'm not sure if that'll help or not though, I couldn't find a lot of info on that code.

I've experienced a bad MAF in my last car, but it's like you described. It would misfire and it had a really rough idle, I think I probably even stalled it a few times. When I unplugged it the car actually ran better, and I drove like that for a day or 2 until I got a new one, but you said you tried that and it didn't change anything...

Idk man, that's as much as I can help lol
__________________
Mk6 CSG GTI 6sp | Stratified Tuned | Sachs SRE Stage 2 Clutch | DG SS | Raceseng Ashiko Heavy Shift Knob | Integrated Engineering CAI | CTS Turboback | GFB DV+ | Neuspeed RSe52's + Intercooler | Michelin PSS | 034 RSB + Upper Strut Mounts + Street Density Motor Mounts + Locking Collars | Eibach Pro-Street-S Coils | Energy Suspension Dogbone Insert | Fluidampr Pulley | Tyrolsport Stage 2 Hatch Brace | Stoptech Slotted Rotors

Last edited by sterkrazzy; 05-10-2016 at 05:58 PM.
sterkrazzy is offline   Reply With Quote
Old 05-10-2016, 05:59 PM   #10
zrickety
Formula 3000 Champion
 
zrickety's Avatar
 
Drives: 10 GTI CSG DSG K04 4DR 142k+
Join Date: Oct 2012
Location: GA 31015
Posts: 4,998
Sounds like maybe the wire harness for the MAF? Autolite plugs wouldn't be my first pick, but have you ever had the intake manifold replaced or a carbon clean?
__________________
Quote:
Originally Posted by rs999 View Post
He's a real straight shooter, no monkey business, and the wheel swap at the Kohl's parking lot was quick and easy.
Quote:
Originally Posted by GTI_likeurmom View Post
Well i did use a breaker bar to snug up that nut instead of a torque wrench.
Quote:
Originally Posted by GreasyGinzo View Post
my subframe has been out twice without replacing any bolts and I don't have subframe clunks and my world hasn't ended and my car hasn't blown up.
zrickety is offline   Reply With Quote
Old 05-10-2016, 06:14 PM   #11
Jamester
Go Kart Newbie
 
Drives: 2011 vw gti mk6
Join Date: Feb 2016
Location: colorado springs
Posts: 25
Quote:
Originally Posted by zrickety View Post
Sounds like maybe the wire harness for the MAF? Autolite plugs wouldn't be my first pick, but have you ever had the intake manifold replaced or a carbon clean?
Nope no carbon clean and stock intake manifold. I'm at about 63000 miles and I know I'm going to need to do that soon.
__________________
Unitronic stage 2 - Eurojet TBE - Neuspeed intake - Neuspeed FMIC - Neuspeed turbo pipe kit in/out - Forge DV spacer - New South boost gauge
Jamester is offline   Reply With Quote
Old 05-10-2016, 06:28 PM   #12
Jamester
Go Kart Newbie
 
Drives: 2011 vw gti mk6
Join Date: Feb 2016
Location: colorado springs
Posts: 25
Could I be throwing a maf code cause I disconnected it when I was testing?
__________________
Unitronic stage 2 - Eurojet TBE - Neuspeed intake - Neuspeed FMIC - Neuspeed turbo pipe kit in/out - Forge DV spacer - New South boost gauge
Jamester is offline   Reply With Quote
Old 05-10-2016, 06:37 PM   #13
AGEE4
Touring Car Newbie
 
AGEE4's Avatar
 
Drives:
Join Date: Feb 2015
Posts: 204
Intake valves might need a walnut blast?


Sent from my iPhone using Tapatalk
AGEE4 is offline   Reply With Quote
Old 05-10-2016, 09:23 PM   #14
pamatt
Go Kart Champion
 
Drives: Mk6 2012
Join Date: Jul 2012
Location: Nj
Posts: 40
I had the same problem. It was my intake manifold.
__________________
Vf mounts, Sb stage3 daily, Peloquin diff, I.E. intake manifold, St coilovers, Milltek cb, APR-intake, dp, ic, UM software.
pamatt is offline   Reply With Quote
 
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 02:46 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.2
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.