GOLFMK7
GOLFMK6
GOLFMKV
VW GTI MKVI Forum / VW Golf R Forum / VW Golf MKVI Forum / VW GTI Forum - Golfmk6.com



Go Back   VW GTI MKVI Forum / VW Golf R Forum / VW Golf MKVI Forum / VW GTI Forum - Golfmk6.com > Volkswagen GTI / Golf Topics > VW Golf R Forum


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 04-05-2017, 12:39 PM   #1
demon_GR
Passed Driver's Ed
 
Drives: Golf
Join Date: May 2015
Location: Da World
Posts: 14
Help, no idea why radio won't turn on

Greetings and looking for simple advise, in case anyone has encountered this before.

Car: 2012 golf R
Issue: battery died

After replacing battery a bunch of weird things happened. For starters, the abs wheel sensors malfunctioned and had to replace 3 (ended up changing 4 just in case). Speedo went from reading straight to 0. Dcc button flashes on/off constantly, and several lights remain on such as (traction, steering, tire pressure, and red ! Indicating brake malfunction. Last, mfd or whatever the center radio display does not turn on.

Brought car to dealer and of course have to replace abs sensors which boggle me because my car has severely low mileage. 16k miles.

Dealer suspect wiring as cause of radio malfunction and requires tearing dash apart. I worry they might screw something else up. Any ideas how to reset the unit? Dealer checked fuse and seems ok.

Please provide any ideas and it is highly appreciated, thanks lots I advance.
demon_GR is offline   Reply With Quote
Old 04-05-2017, 07:12 PM   #2
Schyzo
Drag Race Newbie
 
Schyzo's Avatar
 
Drives:
Join Date: Jan 2017
Posts: 52
Is the battery correctly installed?

Sent from my XT1563 using Tapatalk
Schyzo is offline   Reply With Quote
Old 04-06-2017, 01:40 PM   #3
demon_GR
Passed Driver's Ed
 
Drives: Golf
Join Date: May 2015
Location: Da World
Posts: 14
Yes battery was installed correctly.

New discovery: glove compartment locked itself

Any idea?

Dealer replaced all abs sensors and car runs well again but still no radio, nav or reverse light.
demon_GR is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2017, 12:00 PM   #4
-SnowmanMafia-
Autocross Champion
 
Drives: 2013 Golf R
Join Date: Dec 2016
Location: Denver, CO
Posts: 97
Quote:
Originally Posted by demon_GR View Post

New discovery: glove compartment locked itself
What....? Aren't the glove compartments in our cars manual key entry...?
__________________
Custom 3in Catback | Unitronic Stage 1 | Neuspeed P-Flo Intake | Smoked Bumper Lights | OEM Euro Tails
-SnowmanMafia- is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2017, 09:35 PM   #5
demon_GR
Passed Driver's Ed
 
Drives: Golf
Join Date: May 2015
Location: Da World
Posts: 14
Sigh �� Yeah I thought the same thing. I'm afraid to force it though.

Any idea why radio would die from a dead battery issue? Let alone locked up glove box?
demon_GR is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2017, 01:10 AM   #6
-SnowmanMafia-
Autocross Champion
 
Drives: 2013 Golf R
Join Date: Dec 2016
Location: Denver, CO
Posts: 97
Don't most VW radio head units need a code to activate them? Is it possible the car was without a charge for long enough that the radio needs to be reactivated at a dealer?
__________________
Custom 3in Catback | Unitronic Stage 1 | Neuspeed P-Flo Intake | Smoked Bumper Lights | OEM Euro Tails
-SnowmanMafia- is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2017, 04:36 PM   #7
aralani
Newbie
 
Drives: '12 Golf R Rising Blue 6Sp
Join Date: Oct 2016
Location: Portland, Oregon
Posts: 3
Have you checked the fuses?

Along the same lines, one of my fuses blew last year, and the dealer warned me that if I pulled the wrong fuse and it was the radio, the radio wouldn't work (security in case of theft). It doesn't explain your other problems, but it's something to check.
aralani is offline   Reply With Quote
Old 04-13-2017, 04:26 AM   #8
demon_GR
Passed Driver's Ed
 
Drives: Golf
Join Date: May 2015
Location: Da World
Posts: 14
I did check the fuses. Didn't see any blown. The dealer also checked and since no blown fuses they said maybe a wiring issue. That, didn't make sense to me and still it came back negative.

The dealer is trying to wash their hands clean on this blaming me for letting my battery run flat so long. Whatever it is, I'd like to know so that I can decide wether to pay for a used unit or what not and how to avoid this happening again in a few years etc.

It's odd and very unlikely that the unit would die just due to dead batt. All other issues have been dealt with. Just radio remains.

Thanks for insight and or help.
demon_GR is offline   Reply With Quote
Old 04-13-2017, 10:06 AM   #9
TimS
Rally Car Champion
 
Drives: '12 Golf R
Join Date: Oct 2012
Location: Alexandria, VA
Posts: 321
If it's a code issue, the radio will still power up and prompt you for the code before you can do anything else with it.

It's not possible for the glove box to lock itself, it's a mechanical latch. No wires running to it.

Did you also check the fuse in the back of the radio, or just the one in the fuse panel?
TimS is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2017, 03:15 AM   #10
Carlosfandango
FIA World Rally Car Champion
 
Carlosfandango's Avatar
 
Drives: 2010 MK6 GTI 6MT CSG
Join Date: Dec 2016
Location: UK
Posts: 618
These radios (if original from factory) are paired to the car and don't require a code unless they are installed into another car, can you get hold of another vw radio and temporarily connect it to see if it powers up?


Sent from my iPhone using Tapatalk
Carlosfandango is offline   Reply With Quote
Old 05-31-2017, 09:23 AM   #11
JetTurbo
Ready to race!
 
JetTurbo's Avatar
 
Drives: 12 mk6 Golf R, 08 b6 Passat v6 4-mo
Join Date: Dec 2008
Location: Cincinnati, OH USA
Posts: 17
Arrow

Quote:
Originally Posted by TimS View Post
If it's a code issue, the radio will still power up and prompt you for the code before you can do anything else with it. ...
Exactly, the unit has to first power up before security code can be considered.

Quote:
Originally Posted by TimS View Post
... Did you also check the fuse in the back of the radio, or just the one in the fuse panel?
x2 You must pull the head unit to check the fuse in the back.
Has anyone pulled the head unit to check the rear panel fuse?

Quote:
Originally Posted by Carlosfandango View Post
These radios (if original from factory) are paired to the car and don't require a code unless they are installed into another car, ...
That is true. I have swapped a few head units over the years, it is interesting how that works.

Each time the unit has lost all power (battery disconnect, harness disconnect, etc.), upon power restore,
it checks an external stored location in another controller for the code (I think it is the instrument cluster)
and if the correct code is there, the head unit enters the code itself.

If the correct code is not stored, it will ask for its security code.
When the code is entered correctly,
the head unit stores the code in a secure section of another controller,
so future power loss / power restore cycles will "auto logon" so to speak.

Quote:
Originally Posted by Carlosfandango View Post
... can you get hold of another vw radio and temporarily connect it to see if it powers up?
You would have to pull the head unit to swap another one in.
So before hunting out an alternate head unit,
pull yours and check the rear panel fuse.
__________________
2012 2dr RB Golf R
JetTurbo is offline   Reply With Quote
 
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 09:53 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.2
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.