GOLFMK7
GOLFMK6
GOLFMKV
VW GTI MKVI Forum / VW Golf R Forum / VW Golf MKVI Forum / VW GTI Forum - Golfmk6.com



Go Back   VW GTI MKVI Forum / VW Golf R Forum / VW Golf MKVI Forum / VW GTI Forum - Golfmk6.com > Technical Topics > Golf R 2.0T Engine / Drivetrain / Exhaust / Tunes


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 03-17-2015, 11:21 PM   #1
jikhead
Oval Newbie
 
Drives: 2013 R 4D N&S, APR Stage 1
Join Date: Dec 2012
Location: Little Rock, Arkansas
Posts: 138
CEL - Misfire - Help Diagnosing

Looking for some feedback on this, but I believe it to be the actual Denso Iridium plugs.

So I twice noticed over the past month a weird stuttering of the engine when I applied heavy throttle in order to accelerate thru a changing stop light. This is the only two times I have felt this, as I don't ever drive hard or am heavy on the gas.

So I went and tested it tonight and gave it heavy throttle not quite WOT, in 2nd & 3rd gear. I got the stutter and the ECS and CEL came on. The ECS light went away after turning the ignition off and back on; the CEL stayed on. I pulled a scan from the VAGCOM, and got returned 3 errors all regarding a cylinder misfire.

So I'm presuming that it's likely the Denso Iridium plugs that installed back before winter. I had already installed the plugs when I saw a few posts on the forum about our engines not liking the iridium plugs and that the platinum was the preferred/recommended plug. I left the plugs in because I never noticed any issues after installing them.

So do we think that it is indeed the plugs?



3 Faults Found:
000768 - Random/Multiple Cylinder Misfire Detected
P0300 - 001 - - Intermittent - MIL ON
Freeze Frame:
Fault Status: 10100001
Fault Priority: 2
Fault Frequency: 2
Reset counter: 255
Mileage: 84346 km
Time Indication: 0
Date: 2015.03.17
Time: 17:59:36

Freeze Frame:
RPM: 4761 /min
Load: 81.9 %
Speed: 63.0 km/h
Temperature: 84.0C
Temperature: 42.0C
Absolute Pres.: 1010.0 mbar
Voltage: 13.843 V

000769 - Cylinder 1
P0301 - 001 - Misfire Detected - Intermittent - MIL ON
Freeze Frame:
Fault Status: 10100001
Fault Priority: 2
Fault Frequency: 2
Reset counter: 255
Mileage: 84346 km
Time Indication: 0
Date: 2015.03.17
Time: 17:59:36

Freeze Frame:
RPM: 4761 /min
Load: 81.9 %
Speed: 63.0 km/h
Temperature: 84.0C
Temperature: 42.0C
Absolute Pres.: 1010.0 mbar
Voltage: 13.843 V

004874 - Cylinder Disabling
P130A - 001 - - Intermittent
Freeze Frame:
Fault Status: 00100001
Fault Priority: 2
Fault Frequency: 1
Reset counter: 255
Mileage: 84357 km
Time Indication: 0
Date: 2015.03.17
Time: 2119

Freeze Frame:
RPM: 5807 /min
Load: 86.2 %
Speed: 76.0 km/h
Temperature: 65.0C
Temperature: 20.0C
Absolute Pres.: 1010.0 mbar
Voltage: 14.224 V

Readiness: 0000 0000
jikhead is offline   Reply With Quote
Old 03-18-2015, 11:49 AM   #2
sskamboj
FIA World Rally Car Champion
 
Drives: 2013 UG MK6 GTI
Join Date: Jun 2013
Location: Kansas City, MO
Posts: 548
I believe the easiest way to diagnose this would be to swap the plugs and clear your codes to see if they come back. If they do come back, then you'll need a new coil pack for whatever cylinder it's complaining about.
__________________
APR Stage 2 | more...
IG: @ssk527
sskamboj is offline   Reply With Quote
Old 03-20-2015, 08:54 PM   #3
jikhead
Oval Newbie
 
Drives: 2013 R 4D N&S, APR Stage 1
Join Date: Dec 2012
Location: Little Rock, Arkansas
Posts: 138
I changed the plugs out; put in Bosch double platinum.

The cylinder 1 plugs was bad. The center electrode was basically just a bump. The tip was no longer there. After putting in the new Bosch plugs, I wasn't experiencing anymore issues when I was WOT.
jikhead is offline   Reply With Quote
Old 03-22-2015, 02:23 PM   #4
Velociraptor Thrust
FIA GT Champion
 
Velociraptor Thrust's Avatar
 
Drives: MK6 & G35
Join Date: Dec 2012
Location: McKinney TX
Posts: 1,049
Check you gapping on the plugs too! On my GTI I was having misfires at the top of 4th gear only. It was only that gear, i'm sure 5th and 6th would do it too. Changed my spark plugs and regapped and it worked!
Velociraptor Thrust is offline   Reply With Quote
 
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 10:53 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.2
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.