GOLFMK8
GOLFMK7
GOLFMK6
GOLFMKV
VW GTI MKVI Forum / VW Golf R Forum / VW Golf MKVI Forum / VW GTI Forum - Golfmk6.com



Go Back   VW GTI MKVI Forum / VW Golf R Forum / VW Golf MKVI Forum / VW GTI Forum - Golfmk6.com > Technical Topics > Golf R 2.0T Engine / Drivetrain / Exhaust / Tunes


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 07-21-2013, 04:11 PM   #1
ryangolfrpower
Autocross Champion
 
Drives: 2013 Golf R
Join Date: Jan 2013
Location: North Jersey
Posts: 101
Angry finally went APR 2+... check engine light

Issue resolved :-D thanks Ian at APR




Hey,

Just had my downpipe installed by APR at waterfest...and flashed to 2+...(everything is going great.)
I pick up the car and start it and notice its super loud... I drive away and I keep thinking that this is way to loud with stock exhaust so I turn around and go back and have them check it... Turns out they left the 02 sensor hanging which left a massive exhaust leak.... So they plugged it... and no more noise...

now...

As Im driving home everything is great... and then it happens... check engine light comes after about 25 minutes of non-aggressive driving.... So Pissed.

*Am I able to clear this on my own using the APR software? I looked through the booklet they gave and thought I could do it... I tried following the directions that say to put the car's ignition off, hold "res" and wait for the check engine light to Blink, pause, blink, pause... Its not doing that... I may just not be doing the process right...
*If I can cancel the light, should I do that without having it checked... I'm concerned that maybe my 02 sensor was dragging along the ground and I damaged it.

Can someone help me with this? I tried calling APR, englishtown raceway park, and waterfest and no one is answering the phone....

Thanks.

Last edited by ryangolfrpower; 07-22-2013 at 07:55 PM. Reason: resolved
ryangolfrpower is offline   Reply With Quote
Old 07-21-2013, 04:35 PM   #2
GS_GTI
Formula 3000 Champion
 
GS_GTI's Avatar
 
Drives: 14 Z51, 15 GT PP, 15 JKU Hard Rock
Join Date: Aug 2011
Location: Deep East SF Bay Area
Posts: 4,012
Quote:
Originally Posted by ryangolfrpower View Post
Hey,

Just had my downpipe installed by APR at waterfest...and flashed to 2+...(everything is going great.)
I pick up the car and start it and notice its super loud... I drive away and I keep thinking that this is way to loud with stock exhaust so I turn around and go back and have them check it... Turns out they left the 02 sensor hanging which left a massive exhaust leak.... So they plugged it... and no more noise...

now...

As Im driving home everything is great... and then it happens... check engine light comes after about 25 minutes of non-aggressive driving.... So Pissed.

*Am I able to clear this on my own using the APR software? I looked through the booklet they gave and thought I could do it... I tried following the directions that say to put the car's ignition off, hold "res" and wait for the check engine light to Blink, pause, blink, pause... Its not doing that... I may just not be doing the process right...
*If I can cancel the light, should I do that without having it checked... I'm concerned that maybe my 02 sensor was dragging along the ground and I damaged it.

Can someone help me with this? I tried calling APR, englishtown raceway park, and waterfest and no one is answering the phone....

Thanks.
Code clearing is not enabled in the Golf R tune like it is for other ECUs, either is the Anti-Theft or Trial modes. Here is the APR Golf R page that has the features: http://www.goapr.com/products/ecu_up...i_trans_r.html

If you don't have VCDS to get/clear the code you can do a few things:

1. Go back to the shop that did the work and ask them WTF.
2. Go to Kragen/O'Reily's/Autozone and borrow their scanner to get the code.

It could be that your o2 sensor was damaged, if so the shop should replace it.

It could also be that they flashed your car with a "non-testpipe" file. Yes, they exist... even for stage 2.. Those files will expect the catalyst to function and they don't ignore the readings from the rear o2 sensor.

I think it may be the testpipe file because 20-30 miles is usually when the code and CEL will pop up if you remove the cat on a normal tune that expects it to be working. However, only your tuner or APR will be able to tell you that.

Good luck.
GS_GTI is offline   Reply With Quote
Old 07-21-2013, 04:37 PM   #3
ryangolfrpower
Autocross Champion
 
Drives: 2013 Golf R
Join Date: Jan 2013
Location: North Jersey
Posts: 101
Apr did it at waterfest. I discussed with them about a testpipe file and they recommended that specific file because of emissions testing in NJ. I thought that file was to avoid this issue.
ryangolfrpower is offline   Reply With Quote
Old 07-21-2013, 04:41 PM   #4
GS_GTI
Formula 3000 Champion
 
GS_GTI's Avatar
 
Drives: 14 Z51, 15 GT PP, 15 JKU Hard Rock
Join Date: Aug 2011
Location: Deep East SF Bay Area
Posts: 4,012
Quote:
Originally Posted by ryangolfrpower View Post
Apr did it at waterfest. I discussed with them about a testpipe file and they recommended that specific file because of emissions testing in NJ. I thought that file was to avoid this issue.
Usually, from my understanding they apply the non-testpipe file to "stock" mode only and the other tunes are testpipe.

That way you can swap the downpipe back for the OEM and set stock mode to go pass emissions testing w/o needing a reflash.
GS_GTI is offline   Reply With Quote
Old 07-21-2013, 04:42 PM   #5
thedude4bides
Formula 1 Driver
 
thedude4bides's Avatar
 
Drives: '12 Golf R
Join Date: Apr 2012
Location: usa
Posts: 8,997
Do you have a vagcom cable?
thedude4bides is offline   Reply With Quote
Old 07-21-2013, 04:43 PM   #6
ryangolfrpower
Autocross Champion
 
Drives: 2013 Golf R
Join Date: Jan 2013
Location: North Jersey
Posts: 101
UGH, this is annoying. I hope this isnt a big deal. Im hoping this is the reason that your saying. I dont have a vagcom or any tool to check it, and its sunday to everything is like closed... :/
ryangolfrpower is offline   Reply With Quote
Old 07-21-2013, 04:44 PM   #7
ryangolfrpower
Autocross Champion
 
Drives: 2013 Golf R
Join Date: Jan 2013
Location: North Jersey
Posts: 101
Quote:
Originally Posted by thedude4bides View Post
Do you have a vagcom cable?
Nope...fail.

Last edited by ryangolfrpower; 07-21-2013 at 04:44 PM. Reason: spelling
ryangolfrpower is offline   Reply With Quote
Old 07-21-2013, 04:45 PM   #8
GS_GTI
Formula 3000 Champion
 
GS_GTI's Avatar
 
Drives: 14 Z51, 15 GT PP, 15 JKU Hard Rock
Join Date: Aug 2011
Location: Deep East SF Bay Area
Posts: 4,012
Check your regional forum, someone may be very close with a cable that can help you out, even tonight.

http://www.golfmk6.com/forums/forumdisplay.php?f=20
GS_GTI is offline   Reply With Quote
Old 07-21-2013, 04:46 PM   #9
ryangolfrpower
Autocross Champion
 
Drives: 2013 Golf R
Join Date: Jan 2013
Location: North Jersey
Posts: 101
If anyone is around northern NJ with all of this waterfest stuff going on, Ill pay you to meet me :-D
ryangolfrpower is offline   Reply With Quote
Old 07-21-2013, 05:27 PM   #10
thedude4bides
Formula 1 Driver
 
thedude4bides's Avatar
 
Drives: '12 Golf R
Join Date: Apr 2012
Location: usa
Posts: 8,997
Aside from reading/clearing code, I'm not sure what I can do. I live in the lehigh valley in pa tho. where in nj are you?
thedude4bides is offline   Reply With Quote
Old 07-22-2013, 08:40 AM   #11
ryangolfrpower
Autocross Champion
 
Drives: 2013 Golf R
Join Date: Jan 2013
Location: North Jersey
Posts: 101
So brought it to the Vw dealer today and they scanned it... Apparently APR put the wrong map on my car and did not flash it to 93 octane stage 2+.... But rather with stage 1+ .... How do you make this mistake especially if you are the company selling the product? I am extremely disappointed and now my dealer wants to charge me to fix the issue as well. Would having a stage 1+ flash with an apr downpipe throw a cel? The dealer said this is exactly why the cel light is on and after they flashed to 2+, the cell is now gone. I'm going to call APR this morning to see if they will comp that cost. I know there a major company with a good customer service reputation and I'm hoping they'll take care of it
ryangolfrpower is offline   Reply With Quote
Old 07-22-2013, 08:44 AM   #12
GS_GTI
Formula 3000 Champion
 
GS_GTI's Avatar
 
Drives: 14 Z51, 15 GT PP, 15 JKU Hard Rock
Join Date: Aug 2011
Location: Deep East SF Bay Area
Posts: 4,012
Quote:
Originally Posted by ryangolfrpower View Post
So brought it to the Vw dealer today and they scanned it... Apparently APR put the wrong map on my car and did not flash it to 93 octane stage 2+.... But rather with stage 1+ .... How do you make this mistake especially if you are the company selling the product? I am extremely disappointed and now my dealer wants to charge me to fix the issue as well. Would having a stage 1+ flash with an apr downpipe throw a cel? The dealer said this is exactly why the cel light is on and after they flashed to 2+, the cell is now gone. I'm going to call APR this morning to see if they will comp that cost. I know there a major company with a good customer service reputation and I'm hoping they'll take care of it
Yes. Stage 1/1+ expects a stock catalyst system and keeps the rear o2 sensor checking active. Essentially the same as a non-testpipe tune I mentioned in post #2.

Good luck getting APR to cover that, hopefully it works out.
GS_GTI is offline   Reply With Quote
Old 07-22-2013, 09:16 AM   #13
Zillon
Banned
 
Drives: Dat R53, doe.
Join Date: Sep 2008
Location: Dat forum, doe.
Posts: 19,234
Actually glad I didn't have them touch my car this weekend...

Not the first time I've heard of them throwing the wrong tune on a car at Waterfest.
Zillon is offline   Reply With Quote
Old 07-22-2013, 09:54 AM   #14
thedude4bides
Formula 1 Driver
 
thedude4bides's Avatar
 
Drives: '12 Golf R
Join Date: Apr 2012
Location: usa
Posts: 8,997
Quote:
Originally Posted by Zillon View Post
Actually glad I didn't have them touch my car this weekend...

Not the first time I've heard of them throwing the wrong tune on a car at Waterfest.
Yeah, labor free seems like a good deal and luckily I was too impatient to to wait for WF to get a flash or install.

Think of this way, OP, Redline Speedworx charges $500 for a TBE install. You still come out waaaaaaaay ahead even with the small headache and labor for re-flash.
thedude4bides is offline   Reply With Quote
 
Reply

Tags
apr, cel, check engine light, stage 2+

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 06:12 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.2
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.