GOLFMK8
GOLFMK7
GOLFMK6
GOLFMKV
VW GTI MKVI Forum / VW Golf R Forum / VW Golf MKVI Forum / VW GTI Forum - Golfmk6.com



Go Back   VW GTI MKVI Forum / VW Golf R Forum / VW Golf MKVI Forum / VW GTI Forum - Golfmk6.com > Technical Topics > In Car Entertainment, Electronics, Navigation, Phone (Audio / Video / Electronics / Etc..)


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 04-18-2014, 11:39 PM   #1
k0mpresd
Oval Newbie
 
k0mpresd's Avatar
 
Drives: b5 a4 1.8t, mk6 golf tdi
Join Date: Dec 2012
Location: greensboro nc
Posts: 149
HOW TO: add oem usb to your rns315/510 with mdi

since it seems only the rcd units have the plug for the oem usb cable in the back, heres how to manually add it to your mdi so your rns will recognize the connection (play mp3 off flash drive and charge your phone).

so you got one of these fancy oem usb ports + cable. get the port installed, pull out the rns and realize theres no place to plug the cable. whoops.



so lets make it work. pull out the mdi from the center console.



cut the end off your usb cable and solder the 4 wires inside the
mdi directly to the connector. 5v, ground, data +, data -.
sorry about the messy soldering. took me a couple tries to get the pins correct.





make a little hole for the cable to exit the bottom.



now just reassemble everything. test functionality.



and it works.

__________________
self tuned.
k0mpresd is offline   Reply With Quote
Old 04-19-2014, 12:23 AM   #2
BarryT82
FIA GT Champion
 
Drives: 2012 Tiguan & 2013 Passat
Join Date: Jul 2011
Location: Charleston, WV
Posts: 1,019
Couldn't you also connect the data wires to the radio harness? There are two pins labeled as data +and -.
BarryT82 is offline   Reply With Quote
Old 04-19-2014, 12:43 AM   #3
k0mpresd
Oval Newbie
 
k0mpresd's Avatar
 
Drives: b5 a4 1.8t, mk6 golf tdi
Join Date: Dec 2012
Location: greensboro nc
Posts: 149
Quote:
Originally Posted by BarryT82 View Post
Couldn't you also connect the data wires to the radio harness? There are two pins labeled as data +and -.
where would you get 5v and ground from then?
i saw that as well but who knows if thats usb data. this way i knew would work 100% and the mdi controls it all. all the pins i needed were in a few mm spread on the connector. no splicing, no nothing. just cut, solder, done, works.
__________________
self tuned.
k0mpresd is offline   Reply With Quote
Old 04-19-2014, 02:21 PM   #4
BarryT82
FIA GT Champion
 
Drives: 2012 Tiguan & 2013 Passat
Join Date: Jul 2011
Location: Charleston, WV
Posts: 1,019
Not everyone has an mdi. The ground could be connected to the radio ground and you could possibly get a cheap 5v cell phone charger and supply power to it. It has a built in transformer to step down the voltage or increase the resistance.
BarryT82 is offline   Reply With Quote
Old 04-19-2014, 02:42 PM   #5
k0mpresd
Oval Newbie
 
k0mpresd's Avatar
 
Drives: b5 a4 1.8t, mk6 golf tdi
Join Date: Dec 2012
Location: greensboro nc
Posts: 149
Quote:
Originally Posted by BarryT82 View Post
Not everyone has an mdi. The ground could be connected to the radio ground and you could possibly get a cheap 5v cell phone charger and supply power to it. It has a built in transformer to step down the voltage or increase the resistance.
i would assume most that have rns units have the mdi unit as well.
im sorry, but do you have a problem with the way i did this? its very clean and is about as oem as you can get.
this way required nothing but removing the mdi, soldering 4 wires, and mounting the switch. no need to pull the radio, splice wires, hack up an aftermarket usb charger just to steal 5v, ect.

not to mention, this is only for the people that dont already have the rcd units that this plugs directly into. i didnt have that port so i made it as oem as i could. that was my goal. which is also why i listed the title as "add usb to your mdi".
__________________
self tuned.
k0mpresd is offline   Reply With Quote
Old 04-20-2014, 08:51 AM   #6
BarryT82
FIA GT Champion
 
Drives: 2012 Tiguan & 2013 Passat
Join Date: Jul 2011
Location: Charleston, WV
Posts: 1,019
I'm just saying that if someone doesn't have an mdi because they did a retrofit that they may be able to use the data inputs on the harness.
BarryT82 is offline   Reply With Quote
Old 04-22-2014, 08:22 AM   #7
k0mpresd
Oval Newbie
 
k0mpresd's Avatar
 
Drives: b5 a4 1.8t, mk6 golf tdi
Join Date: Dec 2012
Location: greensboro nc
Posts: 149
ok, i see what youre saying. sorry for coming off a little harsh.
__________________
self tuned.
k0mpresd is offline   Reply With Quote
Old 04-22-2014, 09:17 AM   #8
U-20T
Formula 3000 Champion
 
Drives: BT GTI4Motion
Join Date: Aug 2011
Location: NY
Posts: 4,841
You are the man for this, i built a charge only port out of mine but the stupid usb power supply died already so will go this route now.
U-20T is offline   Reply With Quote
Old 04-05-2016, 02:48 PM   #9
jlk250
Passed Driver's Ed
 
Drives: 2012 Golf R
Join Date: Jun 2015
Location: mn,usa
Posts: 10
Thanks for sharing all this work. One question. I have the MDI module out of the console but can't get the electronics out of the big housing even though I removed the two screws that join them. What else do I have to do? To get from your second photo to the third, for example?

Edit: got answer and it's apart. When I'm done I'll post pictures.

Last edited by jlk250; 04-08-2016 at 08:35 AM.
jlk250 is offline   Reply With Quote
Old 12-20-2017, 09:07 AM   #10
MKVInnie
Go Kart Champion
 
Drives: 2010 CSG GTI 6spd
Join Date: Apr 2015
Location: Jacksonville, FL
Posts: 36
Quote:
Originally Posted by jlk250 View Post
Thanks for sharing all this work. One question. I have the MDI module out of the console but can't get the electronics out of the big housing even though I removed the two screws that join them. What else do I have to do? To get from your second photo to the third, for example?

Edit: got answer and it's apart. When I'm done I'll post pictures.
Can you share with the class? I'm on the same step and am trying not to break anything.
MKVInnie is offline   Reply With Quote
Old 12-20-2017, 08:44 PM   #11
MKVInnie
Go Kart Champion
 
Drives: 2010 CSG GTI 6spd
Join Date: Apr 2015
Location: Jacksonville, FL
Posts: 36
Does anyone have suggestions on how to remove the MDI control box from the plastic housing ( 2nd picture in the DIY ). There are no obvious tabs and I can't find an exploded diagram for it.
MKVInnie is offline   Reply With Quote
Old 12-22-2017, 06:45 PM   #12
MKVInnie
Go Kart Champion
 
Drives: 2010 CSG GTI 6spd
Join Date: Apr 2015
Location: Jacksonville, FL
Posts: 36
bump, for this question above ^
MKVInnie is offline   Reply With Quote
 
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 05:34 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.2
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.